A Flamanville-i EPR tartály anomáliák vizsgálat alatt állnak
2015. április 17. péntek - 10:08:56

areva1.jpgAnomáliákat azonosítottak az épülőfélben lévő EPR reaktorblokk tartályának bizonyos részein az acélanyag összetételében, tájékoztatta az AREVA a francia nukleáris felügyelőket.
További vizsgálatok fognak még történni hogy meghatározzák, hogy a tartály mely részein van nagyobb karbontartalom. Az eddigi tesztek a tartály felső részén azt jelezték, hogy jelen van egy magasabb karbontartalmú zóna, így alacsonyabb lesz a mechanikai terhelésekkel szembeni tűrőképesség. Ugyanezt mutatták a tartály fenék felső részén elvégzett vizsgálatok is. Mindkettő tartályalkatrészt az AREVA gyártotta.

A tesztek ki fogják deríteni a zóna pontos hollétét, és meghatározzák annak tulajdonságait. Igyekeznek a szükséges vizsgálatokat a lehető leghamarabb kivitelezni. Nagy érdeklődéssel várja az eredményeket a Sugárvédelmi és nukleáris védelmi hatóság is, valamint a nukleáris  tanácsadó testület is.
2007 decemberében kezdték meg az építési munkáit az 1650MW-os villamos teljesítőképességű blokknak. Az EDF a projekt építési kivitelezője, míg az AREVA a nukleáris gőz ellátó   berendezéseket szállítja, és a Bouygues is részt vesz a konzorciumban. 2013 júliusában került felhelyezésre a reaktorépület dómja, a tartályt 2014 januárjában emelték a helyére. Erede
tileg 2013 januárban kezdte volna meg kereskedelmi üzemét a blokk, de mostanra már 2017 körül fog csak elindulni. EPR típusú blokkok vannak építés alatt Finnországban Olkiluotoban és
Kínában is Taishanban.2005 óta építék a finn blokkot, jelenleg úgy van, hogy 2018-ban fogják csak elindítani. A Taishan 1 ami 2009 óta van építés alatt várhatóan 2016ban fog elindulni,míg a Taishan 2 egy évvel később.

forrás: http://www.world-nuclear-news.org/RS-Flamanville-EPR-vessel-anomalies-under-scrutiny-0704154.html


Kópis és Társa Kft - 1992-2018
Az oldalon elérhető információk, dokumentumok csakis a Kópis és Társa Kft engedélyével használhatóak.