A Westinghouse készen áll arra, hogy SMR üzemanyagok gyártson az Egyesült Királyságban.
2016. január 13. szerda - 13:10:27

07 Január 2016 A Westinghouse ma bejelentette, hogy a Springfield-i nukleáris üzemanyag gyártó üzeme az Egyesült királyságban „elérte a szükséges feltételeket”, hogy üzemanyag kazettákat gyártson SMR (Kis Moduláris Reaktor)-ok számára. Előző évben a vállat partnerséget javasolt a brit királyság kormányának az SMR technológia bevezetéséről.

forrás
USA helyesli az Iránból, Oroszországba történő urán szállítását.
2016. január 13. szerda - 13:02:24

Amerikai külügyminiszter John Kerry a tegnapi több mint 11 tonna alacsony dúsítású urán alapanyagok Iránból, Oroszországba történő szállítását úgy jellemezte, hogy  „az egyik legjelentősebb lépése” a közel keleti országnak, melyet afelé tett, hogy teljesítse kötelezettségvállalását a világhatalmak vezetőivel aláírt nukleáris szerződés alapján.
A Flamanville-i EPR tartály anomáliák vizsgálat alatt állnak
2015. április 17. péntek - 10:08:56

areva1.jpgAnomáliákat azonosítottak az épülőfélben lévő EPR reaktorblokk tartályának bizonyos részein az acélanyag összetételében, tájékoztatta az AREVA a francia nukleáris felügyelőket.
További vizsgálatok fognak még történni hogy meghatározzák, hogy a tartály mely részein van nagyobb karbontartalom. Az eddigi tesztek a tartály felső részén azt jelezték, hogy jelen van egy magasabb karbontartalmú zóna, így alacsonyabb lesz a mechanikai terhelésekkel szembeni tűrőképesség. Ugyanezt mutatták a tartály fenék felső részén elvégzett vizsgálatok is. Mindkettő tartályalkatrészt az AREVA gyártotta.

A tesztek ki fogják deríteni a zóna pontos hollétét, és meghatározzák annak tulajdonságait. Igyekeznek a szükséges vizsgálatokat a lehető leghamarabb kivitelezni. Nagy érdeklődéssel várja az eredményeket a Sugárvédelmi és nukleáris védelmi hatóság is, valamint a nukleáris  tanácsadó testület is.
2007 decemberében kezdték meg az építési munkáit az 1650MW-os villamos teljesítőképességű blokknak. Az EDF a projekt építési kivitelezője, míg az AREVA a nukleáris gőz ellátó   berendezéseket szállítja, és a Bouygues is részt vesz a konzorciumban. 2013 júliusában került felhelyezésre a reaktorépület dómja, a tartályt 2014 januárjában emelték a helyére. Erede
tileg 2013 januárban kezdte volna meg kereskedelmi üzemét a blokk, de mostanra már 2017 körül fog csak elindulni. EPR típusú blokkok vannak építés alatt Finnországban Olkiluotoban és
Kínában is Taishanban.2005 óta építék a finn blokkot, jelenleg úgy van, hogy 2018-ban fogják csak elindítani. A Taishan 1 ami 2009 óta van építés alatt várhatóan 2016ban fog elindulni,míg a Taishan 2 egy évvel később.

forrás: http://www.world-nuclear-news.org/RS-Flamanville-EPR-vessel-anomalies-under-scrutiny-0704154.html
Az IAEA áttekinti japán nukleáris szabályozási rendszerét.
2016. január 13. szerda - 13:05:20

11 Január 2016

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ma megkezdte a fő felülvizsgálati feladatát Japánban, hogy felmérje a nukleáris szabályozási kereteket és sugárbiztonságot.

forrás
Pályázat
2015. szeptember 01. kedd - 12:55:45A projekt, az Európai Unió támogatásával, Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg
   

Kedvezményezett: Kópis és Társa Szerelő és Karbantartó Kft. 7030 Paks, Vasút u. 10.  

Pályázat:
GOP-2.1.1-12/B-2013-1226 Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program

Projekt neve:
„ Felkészülés fejlesztéssel a blokkbővítésre”
Projekt leírása: A projekt keretében hardverek és szoftverek, illetve hegesztőgépek, automata hegesztőfej beszerzése, valamint vagyonvédelmi riasztó és tűzjelző rendszer kiépítése megtörtént.
A támogatás összege: 11,79 millió Forint
Közreműködő szervezet neve és elérhetősége: Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság   1539 Budapest Pf.: 684     E-mail: gazdaságfejlesztés@nmg.gov.hu
Oldal:  1 2 3