A Loviisa-beli folyékony hulladékkezelő létesítmény megkezdte működését.
2016. február 24. szerda - 13:56:34


2016. február 16

A finn atom-szabályozás a Fortumnak engedélyt adott, hogy megkezdhesse teljes működését folyékony radioaktív hulladékok megszilárdulásával foglalkozó létesítmény a Loviisa-i atomerőműben. A hulladékkezelő létesítmény üzembe helyezése 2006-ban kezdődött.
Finnország Sugárzás és a Nukleáris Biztonsági Hatósága (röv. STUK) múlt hónapban befejezte a biztonsági értékelését a létesítménnyel kapcsolatban, és Február 15.-én a Fortumnak engedélyt adott a működés megkezdésére.

A megszilárdítási folyamat – amely a hulladék cementbe való megerősített végleges elhelyezését jelenti -  nagy mértékben automatizált és a folyamat vezérlése a létesítményen belüli vezénylőből történik. A megszilárdító létesítmény építése 2004-ben kezdődött.
A STUK közölte, hogy felügyelte a tervezési, építési és üzembe helyezési munkálatait a létesítménynek. A megszilárdítás arra lett kitalálva, hogy fel tudják dolgozni az alacsony és közepes aktivitású folyékony hulladékot, ami a Loviisa erőmű 2. blokkjának üzemeltetése és a leszerelése közben keletkezett. Ez a hulladék elsősorban az ioncserélő gyantákból áll amit a víz tisztításához használnak fel, valamint az elpárologtató koncentrátum tartályok alján található iszapból. Körülbelül 900 m3 radioaktív közepes aktivitású ioncserélő gyanta és a elpárologtató koncentrátum halmozódott fel megszilárdításra a Loviisa erőmű területén az üzemeltetés során.
Thomas Buddas a loviisai erőmű igazgatóhelyettese azt mondta: „Az erőmű megszilárdítási üzeme egy kísérleti próba, a tervezése és sikeres kivitelezése az eredménye annak a hosszú távú fejlesztési erőfeszítéseknek amelyet a Fortum saját szakértői személyzete vitt véghez. Az üzem átadási fázisa 2006-ban kezdődött, a tesztelési időszak alatt fejlesztették a megszilárdítási folyamatokat és a gyártási folyamatokat a konténerek végleges ártalmatlanítási eljárására, valamint még a gyanta szállító rendszerek is fejlesztésre kerültek”

forrás
Az IAEA áttekinti japán nukleáris szabályozási rendszerét.
2016. január 13. szerda - 13:05:20

11 Január 2016

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ma megkezdte a fő felülvizsgálati feladatát Japánban, hogy felmérje a nukleáris szabályozási kereteket és sugárbiztonságot.

forrás
Pályázat
2015. szeptember 01. kedd - 12:55:45A projekt, az Európai Unió támogatásával, Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg
   

Kedvezményezett: Kópis és Társa Szerelő és Karbantartó Kft. 7030 Paks, Vasút u. 10.  

Pályázat:
GOP-2.1.1-12/B-2013-1226 Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program

Projekt neve:
„ Felkészülés fejlesztéssel a blokkbővítésre”
Projekt leírása: A projekt keretében hardverek és szoftverek, illetve hegesztőgépek, automata hegesztőfej beszerzése, valamint vagyonvédelmi riasztó és tűzjelző rendszer kiépítése megtörtént.
A támogatás összege: 11,79 millió Forint
Közreműködő szervezet neve és elérhetősége: Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság   1539 Budapest Pf.: 684     E-mail: gazdaságfejlesztés@nmg.gov.hu
A Westinghouse készen áll arra, hogy SMR üzemanyagok gyártson az Egyesült Királyságban.
2016. január 13. szerda - 13:10:27

07 Január 2016 A Westinghouse ma bejelentette, hogy a Springfield-i nukleáris üzemanyag gyártó üzeme az Egyesült királyságban „elérte a szükséges feltételeket”, hogy üzemanyag kazettákat gyártson SMR (Kis Moduláris Reaktor)-ok számára. Előző évben a vállat partnerséget javasolt a brit királyság kormányának az SMR technológia bevezetéséről.

forrás
USA helyesli az Iránból, Oroszországba történő urán szállítását.
2016. január 13. szerda - 13:02:24

Amerikai külügyminiszter John Kerry a tegnapi több mint 11 tonna alacsony dúsítású urán alapanyagok Iránból, Oroszországba történő szállítását úgy jellemezte, hogy  „az egyik legjelentősebb lépése” a közel keleti országnak, melyet afelé tett, hogy teljesítse kötelezettségvállalását a világhatalmak vezetőivel aláírt nukleáris szerződés alapján.
Oldal:  [1] 2 3